Ziemniaki

ziemniak intro

Raz wróbelek Elemelek znalazł w polu kartofelek… nie za duży, nie za mały, do jedzenia doskonały!.. Kto chce sobie dokładnie przypomnieć historię Elemelka i jego kartofelka, może to zrobić klikając tutaj -> Elemelek. Kto chce się zapoznać z historią uprawy ziemniaków w słomie, może to zrobić czytając poniższy post. Zapraszam

W dzisiejszych czasach mało kto sadzi ziemniaki w ogrodzie. W supermarketach mamy do wyboru wiele odmian, ceny nie są wysokie, więc uprawianie ich w ogrodzie zupełnie się nie opłaca. Nie opłaca się, ale WARTO 🙂 O różnicy między tym co się opłaca, a co warto można posłuchać tutaj od 11:03-> youtube

Niekoniecznie trzeba poświęcać całą, starannie wypielęgnowaną grządkę ziemniakom. Można spróbować poniższego sposobu i wyhodować nieco ziemniaków zupełnie się przy tym nie męcząc. Takie świeże, własne ziemniaki doskonale smakują w sałatce lub posypane koperkiem. Można także śladem Elemelka upiec je w ognisku.

Oto, co nam potrzeba:

  • podkiełkowane ziemniaki. Mogą też być zwykłe. Podkiełkowane będą wcześniej gotowe. Ja po prostu miałam takie w domu, nie zjadłam ich w porę 🙂
  • duży karton. Bez nadruku, bez etykiet, bez kleju. Ziemniaki będą na nim rosły, a chcemy mieć ekologiczną uprawę
  • słoma. Ilość zależy od tego jak dużą powierzchnię chcemy obsadzić. Warstwa słomy ułożona luźno na kartonie powinna mieć ok 30cm grubości
  • suche liście. Jesienne liście, które spadły z drzew, i dla których do tej pory nie znaleźliśmy zastosowanie. Alternatywa dla słomy. U mnie mieszanka pół na pół. Część ziemniaków pokryta jest liśćmi, część słomą. Zobaczymy czy będzie jakaś różnica.
  • ziemia ogrodowa lub kompost. Znowu ? ilość zależna od powierzchni uprawy ? potrzebujemy 2cm warstwę
  • poczucie humoru, odwaga, ewentualnie jedno i drugie. Co by nie mówić, taka ?grządka? wygląda co najmniej dziwnie 🙂

ziemniaki collage

Zbiór:

W zależności od odmiany, ziemniaki zbiera się 90-150 dni od sadzenia. W ogrodzie najlepiej sadzić te wczesne, czyli na zbiory możemy liczyć już w lipcu. Zasychanie rośliny wskazuje, że ziemniaki gotowe są do zbioru. Roślinę podważamy delikatnie widłami, aby nie uszkodzić bulw. Takie młode ziemniaki najlepiej konsumować wkrótce po zbiorze, ponieważ słabo się przechowują i szybko więdną

Kilka uwag dodatkowych:

Ziemniak jest często atakowany przez zarazę ziemniaczaną. Choroba ta bardzo łatwo przenosi się na pomidory. Dobrze więc sadzić ziemniaki jak najdalej od pomidorów. Po zbiorze bulw, część naziemną najlepiej spalić, by ograniczyć ryzyko rozwoju chorób. Korzystnym towarzyszem ziemniaka jest chrzan. Ryzyko wystąpienia chorób jest w takim przypadku mniejsze.